MEE HOON GORENG DAUN LIMAU PURUT



MEE HOON GORENG DAUN LIMAU PURUT

300 gm mee hoon,dibasuh dan tuskan

250 gm daging ayam, di hiris nipis

1 batang serai,diketuk

7 helai daun limau purut,buang urat nya

½ cube stock ayam

1 cawan air,atau pun secukup nya

Jus limau nipis,secukup rasa

1 tangkai bunga kantan,dihiris halus

Garam secukup rasa

2 s/m minyak

Nota: Boleh juga jika nak campur sedikit udang.

Tumbuk kasar

2 batang serai,dihiris halus

1 biji bawang sederhana besar,dihiris

4 ulas putih

6 tangkai chilie padi,atau secukup rasa

3 tangkai daun limau purut

1.    Panaskan minyak dan tumis bahan tumbuk hingga pecah minyak. Masukkan daging ayam dan goreng hingga ayam menjadi putih.

2.    Masukkan daun limau,serai,stock ayam,jus limau,garam secukup rasa dan air kacau rata bairkan sampai mendidih.

3.    Masukkan mee hoon dan kacau hingga mee menjadi lembut dan masak,tambah air jika perlu. Masuk bunga kangan dan gaul rata.tutup api. Boleh di hidangkan.






Subscribe to receive free email updates: