KARI KEPALA IKAN



KARI KEPALA IKAN

1 kg kepala ikan,dipotong dan digaul dengan sedikit garam dan kunyit.

200 gm bendi

100 gm serbuk kari ikan

20 gm serbuk chilie

100 gm asam java,direndam dengan 1 cawan air dan diramas dan tapis jus nya

1 cawan santan pekat

5 cawan air

100 gm bawang kecil,dibelah 2

50 gm bawang putih,dibelah 2

50 gm bawang kecil dan 50 gm bawang putih dikisar menjadi pes.

1/2 s/m halba

3 tangkai daun kari

Garam secukup rasa

Serbuk perasa jika suka

1/3  cawan minyak,tambah jika tak cukup

1.    Campurkan jus asam java dengan air dan santan ketepikan.

2.    Panaskan minyak masuk halba dan biarkan sebentar masuk bawang dan bawang putih tumis hingga bawang menjadi layu.

3.    Masukkan pes bawang dan bawang putih kacau rata dan masuk daun kari tumis hingga hilang bau bawang putih.

4.    Kecilkan api dan masuk sebuk kari dan serbuk chilie kacau rata dan tuangkan sedikit air asam dan tumis hingga naik minyak.

5.    Tuangkan semua air asam tadi dan biarkan sampai mendidh dan biarkan mereneh hingga menjadi pekat dan naik minyak.

6.    Masuk ikan dan biarkan sampai ikan masak. Masukkan bendi tutup periuk dan tutup api. Biarkan selama sejam baru di sajikan dengan nasi panas.
Nota: kari ini memang masam sikit jika tak suka masam boleh kurang asam java. 





Subscribe to receive free email updates: