RASAM AYAM



RASAM AYAM

500 gm ayam,dipotong

8 cawan air ( cawan 250ml )

2 biji buah tomato masak,dicincang

½ s/t serbuk chilie

½ s/t serbuk kunyit

¼ s/t serbuk asafetida

50 gm asam java, ( atau secukup rasa sendiri) diramas dengan ½ cawan air

30 gm daun ketumbar,dicincang

2 s/m minyak 

1 s/t biji sawi

2 tangkai chilie kering,dipotong

2 tangkai daun kari

Garam dan perasa secukup rasa

Bahan tumbuk:

8 ulas bawang merah

2 tangkai chilie hijau

2 cm halia

12 ulas bawang putih

1 tangkai daun kari

Tumbuk kasar semua bahan diatas

Kisar kasar:

1 s/m biji ketumbar

1 s/m lada hitam

1 s/m jintan manis

1 s/m jintan putih

1 batang kayu manis,dipatah

4 cengkih

2 biji buah pelaga

Sangai semua bahan diatas sampai naik wangi. Sejukkan dan kisar kasar.

1.    Panaskan minyak dan tumis biji sawi,chilie kering dan daun kari kacau rata.
 Masukkan serbuk asafetida,bahan tumbuk dan bahan kisar kacau rata.

2.    Masukkan tomato dan kacau rata masuk garam dan masuk ayam dan daun ketumbar kacau rata sampai ayam menjadi putih.

3.    Tuangkan air dan air asam java kacau rata dan biarkan ia mendidh dengan api yang kecil dan masak hingga ayam empuk dan sebati.





Subscribe to receive free email updates: