THANNI SAARU DAUN GETI
½ cawan kacang dhal,direndam 4 jam
5 ulas bawang putih,dipotong
1 s/t jintan putih
21/2 cawan air
Campurkan semua bahan2 di atas dan masak hingga kacang dhal betul2 empuk. Saya masak guna pressure cooker jadi air 21/2 cawan tu cukup kalau nak rebus tambah lagi air.
150 gm daun geti
150 gm tomato, dicincang
60 gm bawang,di hiris halus
4 tangkai chilie kering,dipotong
10 gm ikan bilis
½ s/t serbuk kunyit
1 s/t serbuk jintan putih
½ s/m gula
Garam secukup rasa
3 ½ cawan santan cair
1 s/t biji sawi
1 s/t jintan putih
5-6 s/m minyak
1. Panaskan minyak bila minyak sudah cukup panas masuk biji sawi dan jintan putih. Masuk bawang dan chilie kering tumis hingga bawang menjadi sedikit perang.
2. Masukkan ikan bilis dan tomato kacau rata dan masuk serbuk jintan dan serbuk kunyit masak hingga naik minyak.
3. Masukkan dhal,santan gula dan garam kacau rata dan biarkan mendidih 5 mint. Masukkan daun geti dan kacau rata dan tutup api. Masakan ini kena cair sedikit. Hidangkan dengan nasi bersama ikan goreng,sambal ikan bilis dan sambal belacan.
Nota: daun geti boleh diganti dengan daun cekur manis.
Nota: daun geti boleh diganti dengan daun cekur manis.