200 gm tepung gandum,diayak
50 gm gula aising,diayak
110 gm mentega
1 biji kuning telur
1 s/m vanilla essence
Secubit garam
1. Campurkan tepung,gula dan garam dan gaul ramas hingga menjadi seperti serbuk roti.
2. Masukkan kuning telur dan vanilla essence gaul menjadi doh. Jika adunan kering campurkan sedikit air.
3. Balutkan doh dan biar ia rehat. Ambil sedikit pastry dan tekan dalam acuan tart supaya menutup bentuk acuan keseluruhannya sama tebal.
4. Bakar dalam 180c selama 15 minit atau sampai elok kuning nya. Sejukkan.
Untuk inti nya:
400 ml susu segar50 gm gula
50 gm tepung jagung
Secubit garam
1 biji kuning telur
½ s/m mentega
1 s/m vanilla essence
Buah strawberris,kiwi,peaches dan buah anggur atau pun buah pilihan mengikut selera sendiri
1. Asingkan ½ cawan susu dan campurkan dengan tepung jagung dan kuning telur kacau sebati.
2.Masak susu dengan gula dan secubit garam hingga mendidih. Tuangkan susu campuran tepung jagung dan kuning telur ke dalam susu dan kacau rata sampai pekat. Tutup api.
3.Masukkan mentega dan kacau rata. Tuangkan vanilla dan kacau rata. Biarkan sejuk.
4.Masukkan ke dalam piping bag dan picitkan adunan kastard ke dalam tart crust. Susun buah2an pilihan.