MEEN KULAMBU (CURRY IKAN)
150 gm bawang besar,dipotong besar
200 gm tomato,dipotong besar
1 s/m jintan manis
1 s/m minyak
Panaskan minyak dan tumis jintan manis sampai sedikit perang. Masukkan bawang dan tomato goreng hingga bawang layu sedikit.Tutup api dan biarkan sejuk. Bila sudah sejuk blend menjadi pes jangan campur air. Ketepikan.
(A)
11/2 s/m serbuk chilie
2 s/m serbuk ketumbar
½ s/m serbuk kunyit
Bahan tumis:
½ s/m biji sawi
1 s/t halba
100 gm bawang merah,dipotong halus
1 tangkai chilie hijau,dipotong 2
2 tangkai daun kari
10 ulas bawang putih dipotong 2
½ kg ikan,ikut suka lah ikan apa pun boleh,saya guna ikan bawal
50 gm asam java,diramas dengan ½ cawan air
3 cawan air.
1. Panaskan minyak dan tumis biji sawi,halba dan bawang hingga naik wangi. Masukkan chilie hijau dan daun kari tumis hingga wangi dan bawang menjadi layu.
2. Masukkan pes kisar dan gaul rata dan masuk bahan A gaul rata dan tuangkan air asam java dan air kacau sebati dan tutup periuk dan bairkan sampai mendidih.
3. Bila sudah mendidih dan kuah menjadi sedikit pekat. Masukkan ikan dan masak hingga ikan masak. Hidangkan dengan nasi.