KARI AYAM
Kari ayam ini di masak cara orang india di India masak kari ayam.
Bahan kisar:
2 s/m minyak
1 s/m jintan manis
150 gm bawang besar,dipotong besar
250 gm tomato,dipotong besar
20 ulas bawang putih,dibelah 2
2 cm halia,dicencang
3 tangkai chilie hijau.dipotong
Panaskan minyak dan tumis jintan manis hingga menjadi sedikit perang. Masukkan bahan lain kecauli tomato. Goreng hingga bawang menjadi layu masukkan tomato dan kacau selama 3 mint. Tutup api dan biarkan sampai sejuk. Kisar hingga menjadi pes. Ketepikan.
Bahan tumis:
5 s/m minyak
4 kumtum bunga cengkih
2 helai daun bay
1 bawang besar,dihiris halus
2 biji buah tomato,dicengcang
1 s/m pes halia bawang putih
2 tangkai daun kari
Serbuk masala:
11/2 s/m serbuk chilie
2 s/b serbuk ketumbar
1 s/m garam masala
½ s/m serbuk kunyit
1 kg ayam
2-3 tangkai daun ketumbar,dipotong
Garam secukup rasa
1. Panaskan minyak dan goreng kayu manis, daun bay dan bunga cengkih. Masukkan bawang dan goreng selama 3 mint. Masukkan tomato dan kacau rata.
2. Masukkan pes bawang putih halia dan tumis hingga hilang bau. Masukkan daun kari dan kacau rata.
3. Masukkan ayam dengan garam dan kacau rata bila ayam menjadi putih masukkan serbuk masala dan pes kisar kacau rata. Dan masukkan 3 cawan air dan biarkan ia mereneh hingga mendidih.
4. Bila kuah sudah pekat sedikit ayam sudah masak dan sudah naik minyak dengan nasi atau pun roti.masukkan daun ketumbar dan kacau rata. Tutup api. Hidangkan dengan nasi atau pun roti