LAKSA MIXTURE
250 gm laksa kering,dipatahkan
200 gm kacang tanah
100 gm emping nasi
4 tangkai daun kari
Minyak untuk goreng
Untuk buat masala
½ cube ayam
3 s/m gula
1 s/t garam
4 tangkai daun kari,digoreng dan sejukkan
1/2 s/m serbuk chilie
2 s/t serbuk amchur*jika ada
2 s/t serbuk chat masala*jika ada
Kisar semua bahan masala menjadi serbuk dan ketepikan.
1. Panaskan minyak dan goreng laksa,kacang dan emping berasingan hingga menjadi sedikit perang ketepikan.
2. Bila sudah sedikit sejuk campur serbuk masala dan gaul sebati.
3. Masukkan daun kari yang sudah digoren tadi dan gaul sebati,
4. Simpan tin kedap udara. Boleh dihidang dengan teh atau pun kopi.
*Serbuk amchur dan serbuk chat masala tak ada jual di Malaysia. Kalau di Singapore ada jual dekat little India. Serbuk amchur ini serbuk buah mangga di rasa masam. Jika tak ada tak payah campur.