AYAM MASAK GARAM
600 gm ayam,dipotong kecil2
200 gm bawang besar,dihiris halus
20 gm halia,dicincang kasar
6 ulas bawang putih,dicincang kasar
10 tangkai chilie kering,dipotong
150 gm tomato,dicincang
1 s/t serbuk jintan manis
1 s/t serbuk jintan putih
1 s/t serbuk garam masala
Garam secukup rasa
2 tangkai daun kari
½ cawan air
3 s/m minyak
1. Panaskan minyak dan tumis bawang besar,chilie,bawang putih,halia dan daun kari hingga wangi.
2. Bila bawang menjadi perang masukkan tomato dan serbuk jintan manis,jintan putih dan serbuk garam masala gaul rata.
3. Masukkan ayam dan garam kacau rata dan tuangkan air masak hingga ayam empuk dan air kering sedikit.Hidangkan dengan nasi
Nota: jika suka boleh juga campur sedikit stock ayam