RAVA THOSAI
½ cawan tepung suji,yang telah di sangai
2 s/m tepung beras
2 s/m tepung gandum
¼ cawan yoghurt
Garam secukup rasa
1 tangkai chilie hijau,dipotong halus
1 biji bawang besar ( size meduim) dipotong halus
½ cm halia,cincang halus
11/2 s/m daun ketumbar,cincang
1 tangkai daun kari,dimayang halus
2 1/2 cawan air
11/2 s/m minyak
1 s/t jintan putih
1/2 s/t lada hitam ditumbuk kasar,jika suka
¼ s/t serbuk asafoatida ( ini mesti masuk baru bau wangi)
Minyak
1. Campurkan suji,tepung,tepung beras,garam,daun ketumbar,halia,bawang dan yoghurt dengan air kacau hingga sebati ( batter dia kena cair bukan pekat jika rasa pekat tuangkan sedikit lagi air ).
2. Panaskkan minyak dalam kuali kecil dan masuk jintan putih kacau rata dan angkat dari api dan masuk daun kari dan serbuk asafoatida dan lada hitam kacau dan tuangkan kedalam batter dan kacau rata.
3. Panakan kuali leper nonstick bila dah betul2 panas sapu dengan sedikit minyak. Kacau rata batter dan ambil satu senduk dan tuang keatas kuali (tuang tu kena tinggi sedikit. Yang tuang ini yang kena pandai kalau tidak dia tak jadi) dia kena nipis tak boleh tebal. Ambil sedikit minyak dengan sudu dan tuangkan dikeliling thosai dan juga di atas nya.
4. Biarkan sampai dia betul2 garing (light brown di bawa baru boleh terbalik kalau tidak tak boleh) baru di terbalik kan dan goreng lagi tapi jangan tuangkan minyak. Angkat makan panas2 dengan chutney.
Note: rava thosai ini jika di biarkan sejuk dia akan jadi liat.