VADAI RANGGUP
200 gm kadalai paruppu,direndan 4-5 jam
2 s/m tepung beras
2 s/t jintan manis
1 s/t sebuk chilie
1/4 s/t serbuk kunyit
1 s/t sebuk chilie
1/4 s/t serbuk kunyit
2 tangkai chilie kering,dipotong halus
3 cm halia,dicencang
1 biji bawang besar,dipotong halus
2 tangkai chilie hijau,dipotong halus
3 tangkai daun kari,dimayang
Garam secukup rasa
Minyak untuk goreng
1. Kisar kacang dengan chilie kering dan halia tapi jangan lumat sangat jangan kasar sangat dengan sedikit air.
2. Masukkan kacang yang sudah di kisar tadi dan campur dengan 2 s/m tepung beras dan semua bahan2 lain( kecuali Minyak) kacau sebati.
3. Panaskan minyak ambil sedikit doh dan bentukan bulat dan leperkan menjadi nipis ( kecil jangan besar) dan gelongsorkan ke dalam minyak. Kena cepat kena goreng banyak bukan satu satu.
4. Goreng hingga menjadi perang garing.
Nota: ini kena pandai buat kalau tidak dia tak jadi garing..